Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΙΣΚΕ


Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η ανακήρυξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ Νικολάου σε επίτιμο μέλος του Ι.Σ.Κ.Ε κατόπιν αποφάσεως της Γ.Σ του Φεβρουαρίου.
  
Η τελετή πραγματοποιήθηκε την 17η Ιουνίου στην αίθουσα ΄΄Ευγένιος ο Αιτωλός΄΄ στο Καρπενήσι σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα παρόντος πλήθους Ιερέων.
  
Στην πανηγυρική συνεδρία εκτός από τον Πρόεδρο του Ι.Σ.Κ.Ε παρευρέθησαν τα μέλη του Δ.Σ, ο Αντιπρόεδρος Πρ/σβυτερος Ιωάννης Κατωπόδης εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ο Γ.Γ Πρ/σβυτερος Βασίλειος Χρηστιδης εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, ο εκπρόσωπος τύπου Πρ/βύτερος Γεώργιος Βαμβακίδης εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου, το μέλος Πρ/σβυτερος Χριστοφόρος Μουτάφης εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, καθώς και το από Καρπενησίου καταγόμενο μέλος Πρ/σβυτερος Ευάγγελος Φεγγούλης.
  
Στην εισήγηση του ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής τόνισε την προσφορά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ Νικολάου εις την ιδιάζουσα από γεωμορφολογικής απόψεως Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, καθώς και την ευμενή διάθεση του προς τον Ι.Σ.Κ.Ε.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΝΕΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ


Με λαμπρότητα ετελέσθη την Κυριακή των Αγίων Πατέρων 16 Ιουνίου 2013 η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου π. Δαμασκηνού Παπακωνσταντίνου, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.            
Η Θεία Λειτουργία και η Χειροτονία ετελέσθησαν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος με την συμμετοχή πολλών Ιερέων και πλήθους ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι προσήλθαν να συμμετάσχουν στην Θεία Λειτουργία και να προσευχηθούν για τον νέο Πρεσβύτερο της Εκκλησίας π. Δαμασκηνό, βροντοφωνάζοντας και το «ΑΞΙΟΣ». 
Ο π. Δαμασκηνός, επί επτάμιση χρόνια διάκονος, προσήλθε στην Ι. Μητρόπολή μας  από την Ι. Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, διαμένει στην Ι. Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλλη και με την ευγένειά του, την καλλιφωνία του και το μειλίχιο του χαρακτήρος του, κατέκτησε την συμπάθεια των ενοριτών του Μητροπολιτικού Ναού της Χαλκίδος, όπου και διηκόνησε κατά το τελευταίο διάστημα.           

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

"Η Ριζάρειος Σχολή έχει ιστορία" [Του Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.κ.Νικολάου]

Όποιος διαβάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής ελλογιμωτάτου Ακαδημαϊκού κ. Χρήστου Μασαλλά δεν έχει παρά να εκφράσει τα συγχαρητήριά του προς τον διακεκριμένο επιστήμονα που προσπαθεί να προβάλλει και να εξυψώσει την Ριζάρειο Σχολή, η οποία ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια μέσα στη γενική κρίση της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως έχει γνωρίσει πολλούς κλυδωνισμούς.
Ημπορεί μεν ο κ. Πρόεδρος να προσπαθεί με όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την αναβάθμιση της Σχολής, η γραμμή όμως την οποία χαράσσουν διαφοροποιείται από την Διαθήκη των ιδρυτών Μάνθου και Γεωργίου των Ριζαρών, οι οποίοι ρητώς δηλώνουν, ότι στη Σχολή «να διδάσκωνται όσοι σκοπεύουν να ενδυθώσιν το της Ιερωσύνης ένδυμα». Μάλιστα ο Γεώργιος Ριζάρης ολοκληρώνει την Διαθήκη του ως εξής: «Αυτή είναι η τελευταία και αμετάθετος θέλησίς μου, της οποίας διατάσσω μετά θάνατον μου την πλήρη εκτέλεσην. Όστις λάβη κατά νουν και θελήσει να μεταβάλη καμμίαν των διατάξεών μου, αφήνω εις αυτόν την κατάραν του Ιησού Χριστού και των Αγίων Πάντων και να δώσει λόγον εν ημέρα Κρίσεως και προκοπήν να μη ιδή ποτέ» (Κωδίκελος 29 Μαΐου 1841). Σκοπός λοιπόν του Γεωργίου Ριζάρη ήταν η ίδρυση και λειτουργία Εκκλησιαστικής Σχολής για την ανάδειξη αξίων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την Ριζάρειο οραματίζετο ως μία δεύτερη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και εις αυτήν την γραμμή ελειτουργούσε επί πολλές δεκαετίες κατά τις οποίες προσέφερε εκατοντάδες Ιερείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, 76 Αρχιερείς και πλήθος Θεολόγων και επιστημόνων (βλέπε επιστημονική εργασία μας «Ριζαρείτες Αρχιερείς από της Ιδρύσεως της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής (1844) μέχρι σήμερα. Αθήνα 2012).
Η κατεύθυνση της Ριζαρείου Σχολής δεν επιτρέπεται να αλλάξει. Η Ριζάρειος ιδρύθηκε για να προετοιμάσει ιερείς. Τότε πως ημπορούμε να μιλάμε για γυναίκες μαθήτριες;

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου