Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Η ΧΟΥΝΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΙΩΝ





Του Γιώργου Θεοχάρη


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του '' ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ'' , μετά από παρέμβαση τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο και της Εκκλησίας Ιεροσολύμων, της Αρχιεπισκοπής Σινά, του Αγίου ´Ορους, των Παλαιομερολογιτών, καθώς και πολιτικών παραγόντων, αποσύρθηκε χθες βράδυ από τον Υπουργό Παιδείας η κατατεθείσα τροπολογία, που αφορούσε την υφαρπαγή - «αναγκαστική απαλλοτρίωση» ναών και μετοχίων, που ανήκουν σε «άλλη ομόδοξη, ετερόδοξη, ετερόθρησκη Εκκλησία ή θρησκευτική κοινότητα που δεν υπάγεται πνευματικά στον επιχώριο Μητροπολίτη» (sic!), από τους κατά τόπους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
 
Το ''ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ'' επικοινώνησε όχι μόνο με Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και άλλων δικαιοδοσιών, με πολιτικούς και παράγοντες των αρμόδιων Υπουργείων και γνωρίζει σε βάθος όλο το παρασκήνιο και τις διαστάσεις του ζητήματος.

Από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε Ιεράρχης πλησιόχωρης στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών Μητρόπολης.

Τα ερωτήματα που τίθενται μετά την συγκεκριμένη ενέργεια είναι πολλά και σοβαρά. Επισημαίνουμε τα κυριότερα.

Το πρώτο ερώτημα είναι ποιοί και πόσοι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος γνώριζαν για τη συγκεκριμένη τροπολογία στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΚΧΕΕ, Νόμος 590/1977), καθώς και τη σοβαρότητα και τις διαστάσεις που θα έπαιρνε.

Το δεύτερο ερώτημα είναι πώς οι νομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας της Ελλάδος και των αρμόδιων Υπουργείων πέρασαν τέτοια διάταξη, που, σύμφωνα με έγκυρους νομικούς και ανώτερους δικαστικούς με τους οποίους επικοινωνήσαμε, είναι προφανής η αντισυνταγματικότητά της, καθόσον θίγει ξένες ιδιοκτησίες, οι οποίες «μέσα σε μία νύκτα», περιέρχονται στη δικαιοδοσία του επιχώριου Μητροπολίτη. «Στην περίπτωση αυτή, ο χώρος σφραγίζεται από την αστυνομική αρχή με εντολή του κατά τόπον αρμόδιου Εισαγγελέα. Σε περίπτωση επανάληψης της ως άνω αντικανονικής χρήσης, ο ναός απαλλοτριώνεται αναγκαστικά υπέρ του πλησιέστερου Ενοριακού ή Προσκυνηματικού Ναού, κατά τις κείμενες διατάξεις» (Σημείωση ΑΒ: βλ. νόμο του έτους 1940!).

Παρά την προσπάθεια προώθησης ψήφισης με μυστικότητα και χωρίς διαβούλευση της παραπάνω τροπολογίας τελικά ο σκοπός δεν επιτεύχθηκε χάρη στις αποφασιστικές παρεμβάσεις εκκλησιαστικών ηγετών και συνετών πολιτικών παραγόντων.

Εκτίμηση των εμπλεκομένων εκκλησιαστικών φορέων είναι ότι την εν λόγω τροπολογία θα επαναφέρει εκ νέου η Εκκλησία της Ελλάδος.

Το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ παρακολουθεί από πολύ κοντά το θέμα και θα ενημερώνει τους αναγνώστες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου