Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Πρωτοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στον Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας




Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Επισκόπου των Ιεροσολύμων, τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας η πρωτοχριστιανική θεία Λειτουργία του Αγίου.

Στη θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος πλαισιούμενος από Πρεσβυτέρους και Διακόνους, παρέστησαν δε ιερείς, οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου Λαμίας, μία τάξη μαθητών του 6ου Γυμνασίου Λαμίας με τον Καθηγητή τους κ. Ανδρέα Ιωακείμ και πλήθος πιστών.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφερόμενος στη θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου ετόνισε τον αναβαπτισμό των πιστών μέσα στο πνεύμα της γνησιότητος και του ενθουσιασμού των Χριστιανών των πρώτων αιώνων της Εκ­κλη­σίας που επιτυγχάνεται μέσα από τις ευ­χές, τους ύμνους, το τελετουργικό και τα ιερά Αναγνώσματα της πρώτης αυτής Α­ποστολικής Λειτουργίας, τα οποία εκφράζουν το πνευ­ματικό κλίμα των πρώτων χρι­στιανών και γεμίζουν την ψυχή μας από κατάνυξη μεταδίδοντας την ζέουσα πίστη και την αγία ζωή των πι­στών της πρωτοχριστιανικής εκείνης επο­χής.

ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ Σ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ…

[ Του Αρχιμ. π. Κων/νου Ραμιώτη * ]


Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι εκ φύσεως κοινωνικός και θρησκευτικός. 
Η Θρησκεία είναι κοινωνικός και θείος θεσμός. 
Το Κράτος είναι θεσμός. 
Οι θεσμοί είναι η νομιμοποίηση των ανθρώπινων αναγκών. 
Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι στη χώρα μας η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία είναι «μη νομιμοποιημένη» πηγή εξουσίας, με αποτέλεσμα να στρέφονται εναντίον της. Έχουν λάθος.

Από την άλλη, κανείς δεν περίμενε, έπειτα από τις προηγηθείσες κρίσεις Κράτους-Εκκλησίας, το θέμα να προκύψει εκ νέου, από μία αριστερή κυβέρνηση. 
Τα όποια θρησκευτικά ζητήματα έχουν λυθεί αμετάκλητα και με την απόφαση του Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έχουν απαντηθεί από την ιστορική πορεία της χώρας μας και το Σύνταγμά μας. 
Ταυτόχρονα, η ίδια η πείρα το επιβεβαιώνει ότι σήμερα, όπως και παλαιότερα, ο δήθεν χωρισμός από την Πολιτεία χρησιμοποιείται με τρόπο απειλητικό προς την Εκκλησία.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στον Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας




Σᾶς γνωρίζουμε, ὅτι τήν Παρασκευή 23 Ὀκτωβρίου, ἡμέρα κατά τήν ὁποία ἡ Ἐκ­­κλη­σία μας ἑορτάζει τή μνήμη τοῦ Ἁγίου Ἰακώβου τοῦ Ἀ­δελ­φοθέου, στό Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό τοῦ Εὐαγγελι­σμοῦ τῆς Θεοτόκου Λα­­μίας, θά τελεσθεῖ ἡ πρωτοχριστιανική Θεία Λει­τουρ­γία τοῦ Ἁγίου Ἰα­κώ­βου

Στή Θεία Λειτουργία θά ἱερουρ­­γήσει ὁ Σεβασμιώτατος Μητρο­πο­λί­­της μας κ. Νικόλαος πλαισιού­μενος ἀπό Πρεσβυτέρους καί Δια­κό­νους.

Αὐτή ἡ Θεία Λειτουργία, τήν ὁποία τελοῦσε στά Ἱερο­σό­λυμα ὁ Ἅγιος Ἰά­κωβος ὁ Ἀδελφόθεος, διακρίνεται γιά τούς ὡραίους ἀντι­φωνικούς ὕμνους, τίς ἐκτενεῖς εὐχές καί τήν ἰδιαίτερη ἀνα­φο­ρά στή φύση, στά μαρ­τύρια τῶν ἁγίων στήν ἑνότητα τῶν Ἐκκλη­σιῶν καί γενικά σέ ὅλα τά προ­βλή­ματα τῆς χειμαζομένης Ἐκκλη­σίας.

Τιμήθηκε ο προστάτης της Αστυνομίας Άγιος Αρτέμιος στη Λαμία




Τον προστάτη της Άγιο Αρτέμιο ετίμησε η Ελληνική Αστυνομία την Τρίτη 20 Οκτωβρίου.

Στην πόλη της Λαμίας τελέσθηκε Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, παρουσία του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Υποστρατήγου Ανδρέα Αποστολόπουλου, του Αστυνομικού Διευθυντή Φθιώτιδος Ταξιάρχου Μιχαήλ Πάππου, του Διοικητού της Τροχαίας Λαμίας κ. Ανδρέα Κυρίτση και άλλων αστυνομικών διοικητών της Φθιώτιδος και αποστράτων Αστυνομικών,  του Περιφερειακού Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αρχιπύραρχου Νικολάου Ντίτσα, του Διοικητού του  ΚΕΥΠ Ταξιάρχου Δημητρίου Φακάκη, του Λιμενάρχου Στυλίδος Ι. Κοντοστέργιου, του  Αντιπεριφερειάρχου Φθιώτιδος κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, του Δημάρχου Λαμιέων κ. Νικολάου Σταυρογιάννη, της Αντιεισαγγελέως Πρωτοδικών Λαμίας κας Αρετής Δελόγλου, του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας κ. Αθανασίου Μακρυγιάννη και άλλων εκπροσώπων φορέων της Φθιώτιδος.

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ




"Η αρμονική και μακρά συνύπαρξη των μονοθεϊστικών θρησκειών στη Μέση Ανατολή μέσα στους αιώνες αποδεικνύει ότι μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα" τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης στην Αθήνα, με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή». 

Στη συνέχεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις ατυχείς καταστάσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, μέσω της τραγικής στρέβλωσης του Ισλάμ από ριζοσπαστικές τρομοκρατικές δυνάμεις. "Στο όνομα του Θεού διαπράττουν τρομερά εγκλήματα", υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 

Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη έκκλησης όλων των θρησκευτικών ηγετών να δημιουργήσουν πλαίσιο διαχείρισης θρησκευτικής κρίσης, ενώ απηύθυνε παράκληση προς τους θρησκευτικούς ηγέτες της Μ. Ανατολής να εμπλακούν στο διάλογο. 

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι "όταν έχουμε να κάνουμε με κρίσεις που αφορούν στη θρησκεία, χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί στη διπλωματία σε συνεργασία με τους θρησκευτικούς ηγέτες". 
   
Ακολούθως, μίλησε για την άμεση σχέση της θρησκείας με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος και εξέφρασε την επιθυμία η θρησκεία να συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών. 
   

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή





Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διεθνούς Διάσκεψης στην Αθήνα, με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή»
  
Το γεγονός ξεκίνησε τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, με την εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, 20 Οκτωβρίου, με την υιοθέτηση των συμπερασμάτων της ολομέλειας και την καταληκτική παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν επικεφαλής χριστιανικών Εκκλησιών, θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς ευχαρίστησε όλους τους συνέδρους για την συμμετοχή τους γιατί έτσι αποδεικνύεται ότι "μπορούμε να κουβεντιάσουμε, να διαλογιστούμε και να ανταλλάξουμε γνώμες" είπε χαρακτηριστικά. 

Ανέφερε, ότι υπάρχει κάτι το κοινό ανάμεσα στην πολιτική και τη θρησκεία, "έχουμε στο κέντρο μας τον άνθρωπο και, επίσης, και στις δύο -και στην πολιτική και στη θρησκεία- πρέπει να υπάρχει συναίσθημα. Να υπάρχει συναίσθημα που να στηρίζει την αγάπη για την ελευθερία και να συνδυάζει, όπως είπαμε και στην πρωινή συνεδρίαση, χθες, την ανεκτικότητα με το σεβασμό".

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος




Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος και ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν τον εφημεριακό κλήρο.
  
Το Δ.Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε. εκφράζει τον προβληματισμό του, με αφορμή την πρόσφατη ειδησεογραφία για το μάθημα των Θρησκευτικών, και συμφωνεί με τη ρήση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ότι γνώμονας για τη διοίκηση της Εκκλησίας είναι το Ευαγγέλιο, το Σύνταγμα και ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας και πως τέτοια θέματα, «Εκκλησία και Πολιτεία θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουν με συνεργασία που να είναι συνεχής χωρίς πείσματα και χωρίς επιμονές».

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου