Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος στην Παναγία της Τήνου




Στην ιδιαιτέρα του πατρίδα, Ιερά Νήσο Τήνο, μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος προκειμένου να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις της  Ιεράς Πανηγύρεως του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου κατόπιν προσκλήσεως της Διοικούσης  Επιτροπής και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου κ. Δωροθέου Β'.
       Αφ' εσπέρας 14 Αυγούστου τελέσθηκε Τρισαρχιερατικός Εσπερινός στον Πανίερο Ναό Ευαγγελιστρίας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φθιώτιδος κ. Νικολάου και Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β'.
    Ο Σεβασμιώτατος  κ. Δωρόθεος στην προσλαλιά του εκ μέρους της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στους πνευματικούς δεσμούς που τον συνδέουν και με τους δύο και παρεκάλεσε τον Σεβεβασμιώτατο  Ιερισσού κ. Θεόκλητο να κηρύξει τον Θείο Λόγο, ο οποίος θεολογικώτατα αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας ως Μητέρας του Κυρίου.    
       Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής 15 Αυγούστου στον πανηγυρικό όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος στη συνέχεια προηξήρχε και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας με την συμμετοχή των ως άνω Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων.
    Στο κήρυγμα του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε με Θεολογικά και Αγιοπατερικά παραδείγματα στην μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.  Είπε χαρακτηριστηκά: «Η Παναγία είναι η Μητέρα της ζωής η οποία ως αεί ζώσα πρεσβεύει στον Κύριο για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά που με πίστη προστρέχει σ' αυτήν». Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο χρονικό της ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας το έτος 1823 και στην προσφορά του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου από της ιδρύσεως του. «Το Ιερό αυτό ίδρυμα έχει και Εθνική πλευρά,  προσέφερε και συνεχίζει να  προσφέρει στην Ελλάδα. Η Ορθοδοξία και η Ελλάδα είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους και μόνον με αυτή την αγάπη στην Πίστη και στην Πατρίδα μπορεί να πορευτεί ο τόπος και πράγματι να μεγαλουργήσει». Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς: «Η σημερινή ημέρα ας γίνει αφετηρία σε μια εποχή που οι ιδέες και τα ιδανικά καταπατώνται, να κρατήσουμε την πίστη και την φιλοπατρία μας».
     Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας  πραγματοποιήθηκε η λαμπρή λιτάνευση της αγίας Εικόνος την οποία έφεραν επί των ώμων τους άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού με επικεφαλής τις Φιλαρμονικές του Πολεμικού Ναυτικού και του Ιερού Ιδρύματος και τη συμμετοχή αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού.
    Προσορμισμένα στον λιμένα της Τήνου προς απόδοση τιμών ήσαν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, Φρεγάτα «ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ», Πυραυλάκατος «ΜΠΛΕΣΣΑΣ», Αρματαγωγό «ΧΙΟΣ» και Ρ/Κ «ΤΙΤΑΝ» και το νεότευκτο Περιπολικό σκάφος Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος «ΓΑΥΔΟΣ». Τιμές από αέρος απέδωσε τριάδα μαχητικών αεροσκαφών Mirage-2000.
     Χιλιάδες κόσμου είχαν κατακλύσει τη λεωφόρο Μεγαλόχαρης περιμένοντας με υπομονή να διέλθει επάνω τους η αγία Εικόνα και να την αγγίξουν. Στη μαρμάρινη εξέδρα προ της αγίας Εικόνος έγινε δέηση όπου τόσον ο Σεβασμιώτατος  κ. Δωρόθεος όσο και ο εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως κ. Πάνος  Καμμένος αναφέρθηκαν στους δεσμούς της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας και της πίστεως του λαού προς την Παναγία.
   Εν τέλει, η όλη εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο υπό τις ιαχές και τα χειροκροτήματα των προσκυνητών και η αγία Εικόνα επέστρεψε στον Πάνσεπτο Ναό όπου δια των χειρών των Αρχηγών ΓΕΝ και Λιμενικού Σώματος επανατοποθετήθη στο προσκυνητάριόν της με τις ευχές των Αγίων Αρχιερέων  για υγεία, προστασία και βοήθεια από τη Χάρη Της για όλο τον κόσμο.
      Τον Τριασρχιερατικό Εσπερινό, την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και την Ιερά Λιτανεία μετέδωσαν ζωντανά τα κανάλια της Κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ3 και ΕΡΤ1 και έτσι εκατομμύρια πιστοί σε όλο τον κόσμο είχαν  την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις Ιερές ακολουθίες.
     Στην Θεία Λειτουργία μεταξύ άλλων παρευρέθησαν, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Καμμένος ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κουμουτσάκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντης, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Παπαθεοδώρου, ο Δήμαρχος Τήνου, ο Έπαρχος Τήνου, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, οι ενδοξώτατοι Αρχηγοί ΓΕΝ και Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. 




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου