Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Κυβέρνηση: «Απορρίπτεται η πρόταση για αποκοπή της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος»


Κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνει στο “ierovima” ότι πράγματι υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εξετάζεται η γνωστή πρόταση  σύμφωνα με την οποία οι κληρικοί (περίπου 10.000 κληρικοί και 100 αρχιερείς) να πληρώνονται κατά το ήμισυ από το Δημόσιο και το υπόλοιπο από την Εκκλησία.

Το υπουργείο Οικονομικών, εκτιμά ότι έτσι θα γλυτώσει περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι προ μηνών, που είχε τεθεί και πάλι το θέμα από κάποιους, το ΥΠΟΙΚ είχε απορρίψει την πρόταση.

Όμως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τόσο ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς όσο και ο έτερος κυβερνητικός εταίρος Ευάγγελος Βενιζέλος, θεωρούν πως η πρόταση αυτήπρέπει να απορριφθεί πρώτον γιατί και οι δύο σε συναντήσεις τους με τον αρχιεπίσκοπο αλλά και μητροπολίτες είχαν παράσχει τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται η μισθοδοσία των κληρικών να αποκοπεί από το κράτος και δεύτερον και οι δύο είχαν δημόσια δεσμευτεί ότι το κράτος έχει συμβατική υποχρέωση απέναντι στον Κλήρο.


Συγκεκριμένα ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την παρουσίαση του κοινωνικού προγράμματος της ΝΔ στο Ζάππειο, είχε ξεκαθαρίσει ότι για το κόμμα του δεν τίθεται θέμα διακοπής της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος.

Αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που είχε συναντηθεί ως υπουργός Οικονομικών πριν από περίπου ένα χρόνο με τον  Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, είχε χαρακτηρίσει«συμβατική υποχρέωση της πολιτείας» τη μισθοδοσία του ιερού κλήρου, καθησυχάζοντας έτσι τους ιερείς ότι δεν ισχύουν οι πληροφορίες που ήθελαν την Κυβέρνηση να σχεδιάζει περικοπές ή ακόμα και τη διακοπή της μισθοδοσίας τους από το Κράτος. 

Ο κ. Βενιζέλος, φέρεται μάλιστα να είπε ότι το ζήτημα είναι ηθικό και πως από ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ποσό που θα εξοικονομούσε το Κράτος δεν θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό.

 
του Κώστα Ζαφειρίου
(φωτο Χρ.Μπόνης)
ierovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου