Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου

Του  Σεβασμιοτάτου 
Μητροπολίτου  
Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής
και Κονίτσης
κ. Ανδρέα
 

 Αγαπητοί μου Χριστιανοί,

-Α-

             Ένα λαϊκό λόγιο λέει: "Αύγουστε, καλέ μου μήνα, νάσουν δυό φορές το χρόνο". Κι' αυτό, γιατί ο Αύγουστος είναι κυρίως  η εποχή των διακοπών, της αφθονίας των φρούτων και των ποικίλων κηπουρικών, της ξενοιασιάς και της αναπαύσεως.  Όμως, πέρα απ' αυτά, που οπωσδήποτε είναι απαραίτητα για την ανανέωση των σωματικών δυνάμεων, ο Αύγουστος έχει για τους χριστιανούς μια ιδιαίτερη χάρη, επειδή χαρακτηρίζεται και είναι πράγματι ο μήνας της Παναγίας.
             Οι κατανυκτικές "Παρακλήσεις", η Κοίμηση της Θεοτόκου, αλλά και τα λεγόμενα "εννιάμερα", δηλαδή η "απόδοση" (σύμφωνα με την εκκλησιαστική γλώσσα) της εορτής της Κοιμήσεως, γεμίζουν ολόκληρο σχεδόν τον ωραίο αυτό μήνα με τροπάρια και ψάλματα και αγιογραφικά αναγνώσματα προς τιμήν της Μεγαλόχαρης, που ευφραίνουν και χαροποιούν τις καρδιές.

-Β-

            Οι Ενοριακοί  Ναοί, τα ταπεινά εξωκκλήσια, οι σεβάσμιες Μονές, όλοι οι αγιασμένοι χώροι , που μοσχομυρίζουν θυμίαμα και αγνό κερί, γεμίζουν από ανθρώπους  κάθε ηλικίας, που έρχονται να προσευχηθούν και να καταθέσουν στην αγάπη της Μεγάλης Μάνας, τα προβλήματα, τους πόνους και τις δυσκολίες τις προσωπικές, τις οικογενειακές και τις κοινωνικές. Γιατί ο άνθρωπος δεν έχει πόλεμο μόνο από τους συνανθρώπους του, συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Έχει κυρίως, ως φοβερό "αντίδικο" εχθρό προαιώνιο τον πονηρό διάβολο, ο οποίος, όπως βεβαιώνει η Αγία Γραφή, είναι "ο όφις ο μέγας ... ο πλανών την οικουμένην όλην" (Αποκ. ιβ  9). Αυτός ο αδυσώπητος εχθρός, προσπαθεί με ποικίλους τρόπους να παρασύρη τον άνθρωπο στην αμαρτία. Να τον απομακρύνη από τον Θεό, να τον κάνη πολέμιο της Εκκλησίας και του Ευαγγελίου. Να του σκοτίση τον νου, να τον φέρη, συχνά, σε απόγνωση και σε φοβερά αδιέξοδα.
-Γ-

            Είναι, ακριβώς, αυτό που βλέπουμε ιδιαίτερα τους τελευταίους καιρούς με κάποιους  συνανθρώπους μας, οι οποίοι μη μπορώντας να αντέξουν το βάρος της οικονομικής κρίσεως, οδηγούνται στην αυτοκτονία ...
             Πέρα, όμως, από αυτά είναι όχι μόνο η αβεβαιότητα για το μέλλον της Πατρίδος μας, αλλά και η άγνωστη έκβαση των εθνικών μας θεμάτων, τα οποία έχουν ομολογουμένως περιπλακή. Το Αιγαίο, η Θράκη, το Σκοπιανό, η πλήμμυρα των λαθρομεταναστών και η ανασφάλεια που αυτοί προκαλούν σε σημαντικά τμήματα της κοινωνίας μας, αλλά για την περιοχή μας ιδιαίτερα το Βορειοηπειρωτικό, είναι κάποια από τα θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν - συχνά εναγώνια - όλους τους Έλληνες. Τι θα γίνη ; Που βαδίζουμε ; Πως θα ορθοποδήση η οικογένεια ; Με τους νέους, με την ανεργία, με την εγκληματικότητα, που έχει επικίνδυνα αυξηθή, πως θα αντιδράσουμε ;
-Δ-
            Αυτά και άλλα πολλά και διάφορα ερωτηματικά μας ταράζουν σαν κακοί εφιάλτες. Όμως, μη το ξεχνάμε, αδελφοί μου. Εμείς, έχουμε την Μάνα μας, την Παναγία μας για να εναποθέσουμε τα προβλήματά μας. Γι' αυτό και η ακριτική μας Μητρόπολη έχει καθιερώσει - εδώ και 41 χρόνια  - την Αγρυπνία στην Μολυβδοσκέπαστη, όπου μέσα στην ησυχία μιας ολόκληρης νύχτας έχουμε την ευκαιρία να ζητήσουμε την προστασία και τις μεσιτείες της Θεομήτορος. Έτσι, την παραμονή, 14 Αυγούστου (ημέρα Τρίτη) στις 9  το βράδυ ακριβώς, θα αρχίση η Αγρυπνία και θα τελειώση, συν Θεώ, γύρω στις 5.30 το πρωϊ της 15ης Αυγούστου (Τετάρτη) με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Αργότερα, θα τελεσθή και δεύτερη Λειτουργία (7.30 μέχρι 10.30). Όσοι μπορούν, να έλθουν να συμπροσευχηθούμε. Η Παναγία βοήθειά μας.

Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης
Ο   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

†  Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης  Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου