Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Παραιτείται ο Πάπας Βενέδικτος! - "Habemus Papam" το Πάσχα

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Πάπας Βενέδικτος την οποία αναμένεται να υποβάλει επισήμως στις 28 Φεβρουαρίου.

"Αισθάνομαι το βάρος του αξιώματος μου", είπε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος ανακοινώνοντας την παραίτηση του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επιτροπής, την Κυριακή, για την Αγιοποίηση των Μαρτύρων του Οτράντο. "Το κάνω για το καλό της Εκκλησίας", είπε ο Πάπας. 
   
   
«Αγαπητοί Αδελφοί,
Αφού εξέτασα κατ 'επανάληψη τη συνείδησή μου ενώπιον του Θεού, έχω πλέον τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις μου λόγω προχωρημένης ηλικίας δεν είναι πλέον σε θέση για την κατάλληλη άσκηση των καθηκόντων μου. Γνωρίζω πολύ καλά ότι τα καθήκοντα αυτά, λόγω της ουσιώδους πνευματικής φύσης τους, θα πρέπει να πραγματοποιούνται όχι μόνο με λόγια και πράξεις, αλλά και με προσευχή και σωματική καταπόνηση
Ωστόσο, στο σημερινό κόσμο, που υπόκειται σε τόσες πολλές γρήγορες αλλαγές και τις ερωτήσεις για τη ζωή της πίστης, η δύναμη του μυαλού και του σώματος είναι απαραίτητα πλεονεκτήματα, τα οποία κατά τους τελευταίους μήνες, έχουν επιδεινωθεί σε μένα στο βαθμό που αναγνωρίζω την ανικανότητά μου τελέσω επαρκώς τα καθήκοντά μου.»

Αυτά ήταν τα λόγια τα λόγια της ανακοίνωσης του Ποντίφικα που μεταδόθηκαν σήμερα από το ραδιόφωνο του Βατικανού.

Κεντρικό θέμα σε όλα τα μεγάλα ξένα δίκτυα είναι η είδηση της απόφασης του πάπα να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του για λόγους υγείας.
Την είδηση αποκάλυψε αρχικά το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Βατικανού, ο οποίος ανέφερε πως ο νέος Πάπας θα εκλεγεί τις ημέρες του Πάσχα στις 13.30 ώρα Ελλάδος όπου έγινε από το Βατικανό η επίσημη δήλωση για την παραίτηση του επικεφαλής της Εκκλησίας των Καθολικών. Σύμφωνα με πηγές του Βατικανού ο Πάπας παραιτείται επειδή λόγω της προχωρημένης ηλικίας δεν έχει τη δύναμη να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της θέσης. 
Ο Βενέδικτος 16ος μετά την παραίτησή του από το Παπικό αξίωμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Βατικανού καρδινάλιο Federico Lombardi,  θα αποσυρθεί τη παπική κατοικία του Castel Gandolfo.
Όπως αναφέρει το Βατικανό, η οικοθελής παραίτηση του Πάπα είναι σύμφωνη με τον Κανόνα 332 παρ. 2 του Κώδικα Κανονικού Δικαίου. Ο Βενέδικτος 16οςδεν θα λάβει μέρος στο κονκλάβιο για την εκλογή του διαδόχου του, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του, ενώ αμέσως μετά την παραίτησή του θα αποσυρθεί στην παπική κατοικία στο Castel Gandolfo.
Αφότου ολοκληρωθούν οι ανακαινιστικές εργασίες στο γυναικείο ησυχαστήριο εντός των τειχών του Βατικανού, ο Βενέδικτος 16ος θα αποσυρθεί εκεί «για μια περίοδο προσευχής και ενδοσκόπησης» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Federico Lombardi.

Είναι η δεύτερη φορά που Πάπας υποβάλει την παραίτησή του, μετά τον Πάπα Σελεστίνο Ε', στις 13 Δεκεμβρίου 1294.Κατά άλλες πηγές προηγούμενη Παπική παραίτηση υποβλήθηκε από τον Πάπα Γρηγόριο Β το 1415. Ο Πάπας Βενέδικτος είχε αναλάβει καθήκοντα τον Απρίλιο του 2005, διαδεχόμενος τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.
Ο Καρδινάλιος Σοντάνο, πρώην πρωθυπουργός του Κράτους του Βατικάνου, χαρακτήρισε την παραίτηση του Πάπα, "Κεραυνό εν αιθρία".
"Προκαλεί θαυμασμό η χειρονομία του", σχολίασε ο εκπρόσωπος του Βατικανού π.Λομπάρντι, "διότι με αυτό τον τρόπο δείχνει την σοβαρότητα που απαιτείται για τη διοίκησή της Εκκλησίας". 
Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Βατικανού αν η παραίτηση του Πάπα Βενεδίκτου σχετίζεται με τα πρόσφατα γεγονότα που έφεραν σε δύσκολη θέση την Αγία Έδρα - η υπόθεση της υπεξαίρεσης εγγράφων από τον προσωπικό Μπάτλερ του Πάπα - ήταν κατηγορηματικά αρνητικός.
"Όχι κάθε άλλο", είπε ο π.Λομπάρντι, "Απεναντίας είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι ουδέποτε θα παραιτούνταν αν η Εκκλησία αντιμετώπιζε δύσκολες στιγμές".
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο "διαρχίας" του επόμενου Πάπα με τον παραιτηθέντα ο εκπρόσωπος του Βατικανού σημείωσε ότι όποιος γνωρίζει την προσωπικότητα του Πάπα Βενεδίκτου αντιλαμβάνεται πως δεν θα ασχοληθεί με τίποτα άλλο παρά με την συγγραφή και το πνευματικό έργο του. 
Αξίζει να σημειωθεί πόσο προφητικό ήταν η κινηματογραφική ταινία "Habemus Papam", του Νάνο Μορέτι, πριν ένα χρόνο, που έδινε μια ανθρώπινη διάσταση ενός νεοεκλεγέντος Πάπα που δεν μπόρεσε να αντέξει το βάρος των νέων καθηκόντων του ως Αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ο Βενέδικτος ΙΣΤ' (κοσμικό όνομα Γιόζεφ Άλοϊς Ράτσινγκερ, Γερμ. Joseph Alois Ratzinger) είναι ο 265ος Πάπας, Επίσκοπος Ρώμης και επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας και εξελέγη στη συγκεκριμένη θέση στις 19 Απριλίου του 2005.
Οι σταθμοί της παποσύνης του Βενέδικτου 16ου
Ο Καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ επικεφαλής της Συνόδου για την ορθότητα της πίστης εξελέγη διάδοχος του θανόντος Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ στις 19 Απριλίου του 2005.
  • Στις 24 Απριλίου του ίδιου έτους προεξήρχε της λειτουργίας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για την ανάρρησή του στον Παπικό θρόνο, ενδύθηκε το μανδύα και φόρεσε το δαχτυλίδι του αλιέα, διάσημα του Παπικού αξιώματος.
  • Στις 7 Μαΐου του 2005 ανήλθε στο θρόνο του καθεδρικού ναού της Ρώμης, στην αρχιβασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού. Κατά τη διάρκεια της παποσύνης του πραγματοποίησε 24 ταξίδια σε όλο τον κόσμο.
  • Το πρώτο ήταν στην Κολωνία της Γερμανίας με αφορμή την 20η ημέρα της Νεολαίας τον Αύγουστο του 2005. Το πιο πρόσφατο ταξίδι του ήταν στο Λίβανο το Σεπτέμβριο του 2012.
  • Επισκέφθηκε χώρες στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία, τη Μέση Ανατολή τις ΗΠΑ, ενώ έγινε δεκτός και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στην Ιταλία πραγματοποίησε 30 ποιμαντικές επισκέψεις.
  • Στις 30 Νοεμβρίου του 2006, ημέρα μνήμης του πρωτόκλητου των Αποστόλων Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, επισκέφθηκε την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συμπροσευχήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Η πρώτη του εγκύκλιος “Deus Caritas Est” εκδόθηκε στις ανήμερα των Χριστουγέννων του 2005, η δεύτερη “Spe Salvi” στις 2 Νοεμβρίου 2007 και η 3η “Caritas in Veritate” στις 29 Ιουνίου 2009.
Κατά τη διάρκεια της παποσύνης του ο Βενέδικτος 16ος ολοκλήρωσε τη συγγραφή της τριλογία του για τη ζωή και τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού με τίτλο « Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» το Νοέμβριο του 2012. Ο δεύτερος τόμος συγγράφηκε μετά την ανάρρησή του στον Παπικό θρόνο και εκδόθηκε το 2007.

Πιθανότεροι διάδοχοί του θεωρούνται οι Καρδινάλιοι Peter Kodwo Appiah Turkson, Angelo Scola, Tarsicio Bertone, Jorge Mario Bergoglio, Angelo Bagnasco, Christoph Schönborn, Marc Ouellet και Timothy Dolan.


1 σχόλιο:

  1. Όντως προφητική ήταν η κινηματογραφική ταινία "Habemus Papam", του Νάνο Μορέτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου