Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Ι.Σ.Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος: Είναι τραγικό να γίνονται εκκαθαρίσεις σε βάρος των χριστιανών


Σε προσευχή προς τον Θεό για την επικράτηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή καλούν, με εγκύκλιο τους, Καθολικούς κληρικούς και λαϊκούς τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος.

"Καλούμε όλα τα μέλη της Εκκλησίας μας, να θυμηθούμε τη μεγάλη δύναμη της Προσευχής την οποία κατέχουμε και να την αξιοποιήσουμε, υψώνοντας τα χέρια μας, το νου και την καρδιά μας προς τον Ουράνιο Πατέρα μας και να τον ικετεύσουμε  να συνετίσει όλους τους υπεύθυνους αυτής της εγκληματικής τραγωδίας, ώστε να επικρατήσει ομόνοια και ειρήνη", σημειώνουν στην εγκύκλιό τους τα μέλη της Καθολικής Ιεραρχίας και υπογαμμίζουν ότι "η Καθολική Εκκλησία καταδικάζει εντονότατα κάθε εμπλοκή σε πολιτικές και πρακτικές που καλλιεργούν μισαλλοδοξία και μίσος".

Aκολουθεί το εγκύκλιο σημείωμα της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος:


Προς το ευσεβές Πλήρωμα
της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος

Προσφιλείς Αδελφοί και Αδελφές,

Αυτές τις ημέρες που η ανθρωπότητα παρακολουθεί εντυπωσιασμένη όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, η Α.Α. ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τους Χριστιανούς όλου του κόσμου, να ενωθούν μαζί του στην προσευχή προς τον Κύριο, για τα αδέλφια μας που καταδιώκονται για την πίστη τους στον Ιησού Χριστό, ξεριζώνονται από τις εστίες τους, απάγονται και φονεύονται στη Μοσούλη, το λεγόμενο Χαλιφάτο,  μεταξύ  Ιράκ και Συρίας, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Όταν το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) κατέλαβε τη Μοσούλη στις 10 Ιουνίου 2014, οι χριστιανοί που αποτελούσαν ένα από τα κύτταρα της πολυεθνικής αυτής κοινότητας δεν ανησύχησαν, όταν όμως οι αντάρτες ανακοίνωσαν την επιβολή του ισλαμικού νόμου και υποχρέωσαν τους χριστιανούς είτε να ασπασθούν το Ισλάμ, είτε να πληρώσουν έναν ειδικό υπέρογκο φόρο ή να «γνωρίσουν το σπαθί», πολλοί χριστιανοί επέλεξαν μια τέταρτη οδό, την οδό της προσφυγιάς. Έτσι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα υπάρχοντά τους, τα μνημεία τους, τις εκκλησίες τους και μια πόλη στην οποία υπήρχε αδιάκοπη χριστιανική παρουσία τους τελευταίους 16 αιώνες. Μόνο είκοσι οικογένειες χριστιανών επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους και βρήκαν άσυλο σε σπίτια μουσουλμάνων γειτόνων τους, οι οποίοι και αυτοί διακινδυνεύουν τη ζωή τους κρύβοντάς τους. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των χριστιανών προσφύγων,  είναι όμως γνωστό ότι προηγουμένως οι χριστιανοί μετριούνταν σε χιλιάδες. Ο Χαλδαίος Πατριάρχης, Λουί Σάκο, έχει δηλώσει ότι πριν την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, τον περασμένο Ιούνιο, ο χριστιανικός πληθυσμός της Μοσούλης αριθμούσε 35.000 χριστιανούς και πριν το 2013, 60.000 πιστούς.

Είναι τραγικό, στον πολιτισμένο 21ο αιώνα να γίνονται εκκαθαρίσεις σε βάρος των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, του Πακιστάν, της Κίνας, χωρών του Αφρικής, που  αφήνουν περισσότερους νεκρούς από τους διωγμούς των ειδωλολατρών κατά τους τρεις πρώτους χριστιανικούς αιώνες, ενώ οι υπεύθυνοι Διεθνείς Οργανισμοί σήμερα παρακολουθούν απαθείς τα εγκληματικά αυτά γεγονότα.

Η Καθολική Εκκλησία καταδικάζει εντονότατα κάθε εμπλοκή σε πολιτικές και πρακτικές που καλλιεργούν μισαλλοδοξία και μίσος. Όμως αυτό που καλούμαστε να κάνουμε, είναι να συνειδητοποιήσουμε το δράμα και την απόγνωση που βιώνουν τα αδέλφια μας και να αντλήσουμε δύναμη από τη δική τους πίστη, από το δικό τους παράδειγμα και από το δικό τους μαρτύριο.

Καλούμε όλα τα μέλη της Εκκλησίας μας, να θυμηθούμε τη μεγάλη δύναμη της Προσευχής την οποία κατέχουμε και να την αξιοποιήσουμε, υψώνοντας τα χέρια μας, το νου και την καρδιά μας προς τον Ουράνιο Πατέρα μας και να τον ικετεύσουμε  να συνετίσει όλους τους υπεύθυνους αυτής της εγκληματικής τραγωδίας, ώστε να επικρατήσει ομόνοια και ειρήνη.
Κατάλληλος καιρός για προσευχή είναι το δεκαπενθήμερο των παρακλήσεων για την Πανήγυρη της Μεταστάσεως της Θεοτόκου με την τέλεση του Αγίου Ροδαρίου για να ζητήσουμε την μεσιτεία της επουράνιας Μητέρας μας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, στη Μοσούλη και στη Λωρίδα της Γάζας και όπου υπάρχει βία, πόλεμος, κακομεταχείριση, εκμετάλλευση, βομβαρδισμοί, αρπαγές, πόνος και θάνατος εξαιτίας της θρησκευτικής διαφορετικότητας. Σε όλους τους ιερείς μας,  προτείνουμε,  τις Κυριακές του Αυγούστου, να προσθέτουν στην εκτενή δέηση,  μια ακόμη ικεσία για αυτόν τον σκοπό.

«Η ειρήνη του Θεού, που ξεπερνά κάθε ανθρώπινο νου, ας φυλάξει τις καρδιές σας και τις σκέψεις σας κοντά στον Ιησού Χριστό» (Φιλ. 4,7).

Δόθηκε στην Άνω Σύρο, στις 31 Ιουλίου 2014

Για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος

Ο Πρόεδρος
+ Φραγκίσκος, Επίσκοπος

  Ο Γραμματέας
   + Νικόλαος
 Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου, Μητροπολίτης Παντός Αιγαίου


amen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου