Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

"Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία"

[ Του Σεβ. Νεκταρίου ]

  Σε λίγες μέρες και πάλι χαρμόσυνα θα ηχήσουν οι καμπάνες των εκκλησιών για να μεταδώσουν το μεγάλο μήνυμα ότι "ετέχθη ημίν , σήμερον Σωτήρ".

     Οι ναοί μας ολόφωτοι και στολισμένοι για να δεχθούν τους πιστούς χριστιανούς. Τα σπίτια και αυτά στολισμένα για το μεγάλο αυτο γεγονός της Χριστιανοσύνης , οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές και δώρα , αλλά οι ψυχές τους , πόσο κουρασμένες και άδειες; Οι πολλές βιωτικές μέριμνες , η οικονομική κρίση η οποία μαστίζει την πατρίδα μας, έχουν κάνει τους σημερινούς Έλληνες να είναι κουρασμένοι ψυχοσωματικά.

     Έχει αναρωτηθεί κανείς , πως φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση , γιατί περνάμε αυτή τη δοκιμασία; Ο λόγος είναι απλός. Όταν το έθνος μας έπεφτε σε ηθική και πνευματική παρακμή , επακολουθούσαν δεινά. Θα αναρωτηθεί κάποιος. Πως μπορούμε να βγούμε από αυτά τα μεγάλα αδιέξοδα ; Πως μπορούμε να βρούμε λύσεις στην πληθώρα των προβλημάτων μας ; Πως μπορεί η πατρίδα μας να πάει μπροστά ; Πως θα βρούμε την ευτυχία και τη χαρά , που τόσο λείπει στο σύγχρονο άνθρωπο ;
Η λύση είναι απλή. Να επιστρέψουμε κοντά στο Χριστό , να μπούμε μέσα στην κιβωτό της σωτηρίας , που λέγεται εκκλησία. Να αφήσουμε τις ψυχές μας να ξεκουραστούν από τα ιερά μυστήρια της εκκλησίας μας. Να κάνουμε δώρο στο νεογέννητο Θείο Βρέφος , μέσα από το μυστήριο της εξομολογήσεως , τα πάθη μας , τις αμαρτίες μας , τον αμαρτωλό εαυτό μας , οτιδήποτε μας χωρίζει απ´ Αυτόν. Έτσι , αφού μεταβάλλουμε την καρδιά μας σε μια ζεστή φάτνη , την ημέρα της γεννήσεως του Χριστού μας , να τοποθετήσουμε τον τεχθέντα Βασιλέα Σωτήρα Χριστό . Τότε η ζωή μας θα αλλάξει , θα γίνουμε νέοι άνθρωποι , που στα αυτιά μας θα ηχούν οι ύμνοι των αγγέλων , το "Δόξα εν Υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία" , και αυτή η ειρήνη του Θεού θα μπει μεσα στην ψυχή μας. Θα νιώσουμε την πραγματική και ανόθευτη χαρά της ζωής , που είναι ο Κύριος.

     Σήμερα στον πλανήτη μας υπάρχει μία φοβερή ακαταστασία και ταραχή.  Οι μεγάλοι και ισχυροί της γης συζητούν και διαβουλεύονται για να βρουν , πως θα έρθει η ειρήνη στη γη. Μα η ειρήνη έχει έρθει , εδώ και τόσα χρόνια , όταν στο σπήλαιο της Βηθλεέμ πρωτακούστηκαν οι αγγελικοί ύμνοι που δόξαζαν τον αρχηγό της ειρήνης , τον Χριστό.

     Ας πάρουμε τη μεγάλη απόφαση τα φετινά Χριστούγεννα να πλησιάσουμε τον Σωτήρα Χριστό , ώστε να βρούμε την πραγματική ειρήνη και ευτυχία , που τόσο ανάγκη έχει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.

Μετ´ ευχών

+ Ο Ταλαντίου και Λοκρίδος Νεκτάριος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου