Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Που το πάει ο πολύς κύριος Φίλης;


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, απάντησε σε δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, σχετικά με το χωρισμό εκκλησίας-κράτους.

«Παρακολουθούμε με σεβασμό τον Μακαριώτατο. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, πάνω από το εβδομήντα τοις εκατό των πολιτών, όπως καταγράφεται σε τελευταίες δημοσκοπήσεις, ζητεί να υπάρξει χωρισμός της εκκλησίας από το κράτος. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει διάλογο και όχι μονομερείς ενέργειες. Ο χωρισμός εκκλησίας-κράτους, θα αποδειχθεί χρήσιμος και για τα δυο μέρη, καθώς επίσης και επωφελής για το λαό. Είναι αυτονόητο ότι ο δημοκρατικός διάλογος δεν μπορεί να γίνει με όρους «μετανοίας».
Η χώρα αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα, όχι μόνον την οικονομική κρίση, αλλά και την ηθική-πολιτική απαξίωση. Η έξοδος απο τήν σύνθετη κρίση που ζούμε, προϋποθέτει μια νέα λαϊκή-δημοκρατική και έλλογη κουλτούρα αξιών, και το έμπρακτο προσωπικό-κοινωνικό παράδειγμα».

Μερικές παρατηρήσεις... με ερωτηματικά:


  • Μπορεί ο κύριος Φίλης να μας εξηγήσει τι σχέση έχει το αίτημα (το οποίο και εμείς υποστηρίζουμε) για χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος, με τα όσα αθεολόγητα ο ίδιος είπε περί ειδωλολατρείας κτλ;
  • "Αυτό βεβαίως (το αίτημα χωρισμού) προϋποθέτει διάλογο και όχι μονομερείς ενέργειες. Ο χωρισμός εκκλησίας-κράτους, θα αποδειχθεί χρήσιμος και για τα δυο μέρη, καθώς επίσης και επωφελής για το λαό." Τι θέλει να πει ο ποιητής; 
  • "Η χώρα αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα, όχι μόνον την οικονομική κρίση, αλλά και την ηθική-πολιτική απαξίωση" αναφέρει ο κ. Φίλης. Και λοιπόν; Γιατί το αναφέρει αυτό; Τι σχέση έχει με την Εκκλησία και τους Χριστιανούς; Δεν ήταν η Εκκλησία που έφτασε τη χώρα στα σημερινά χάλια. Κάποιοι πολιτικοί της την έφτασαν εδώ που βρίσκεται σήμερα. 
  • "Η έξοδος απο τήν σύνθετη κρίση που ζούμε, προϋποθέτει μια νέα λαϊκή-δημοκρατική και έλλογη κουλτούρα αξιών, και το έμπρακτο προσωπικό-κοινωνικό παράδειγμα» αναφέρει ο κ. Φίλης. Η Εκκλησία κ. Φίλη είναι Άμπελος μεν, περιφραγμένη δε. Οι Χριστιανοί, και ΜΟΝΟ οι Χριστιανοί, μέλη της Εκκλησίας έχουν λόγο στα της Εκκλησίας. Έλληνες που ΔΕΝ είναι Χριστιανοι Ορθόδοξοι, ΔΕΝ έχουν και μπορεί να έχουν. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου