Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Η Χαλκίδα τίμησε την πολιούχο της Αγία Παρασκευή

  
Με πλήθος κόσμου και παρουσία τοπικών αρχόντων πραγματοποιήθηκε η περιφορά της εικόνας της πολιούχου της Χαλκίδας το Σάββατο 25 Ιουλίου 2015, παραμονή της ημέρας μνήμης της Αγίας Παρασκευής.

Από νωρίς η εκκλησία είχε γεμίσει με κόσμο ο οποίος περίμενε στη σειρά ευλαβικά για να προσκυνήσει ενώ το δυναμικό «παρών» τους έδωσαν για άλλη μια χρονιά οι φαντάροι, η Φιλαρμονική, ο Ερυθρός Σταυρός, οι Εθελοντές Σαμαρείτες, οι Πρόσκοποι καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι της Χαλκίδας, όπως το Λύκειο Ελληνίδων, οι Κρήτες κ.α.
 


Φέτος για πρώτη φορά ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής, πλαισιώθηκε και με την παρουσία της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» Κέρκυρας, 90 μέλη της οποίας τίμησαν την Πολιούχο της Χαλκίδας.


Αρχικά πραγματοποιήθηκε εσπερινός στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα, στον οποίο παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και οι βουλευτές του νομού Ευβοίας κ.κ. Νικόλαος Μαυραγάνης, βουλευτής των ΑΝΕΛ, Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο τεως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος και ο τεως βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος.


Στον εσπερινό όμως παρέστησαν και οι τοπικοί άρχοντες της πόλης όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Μπαντούνας, πολλοί εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ο Κώστας Τσάμαρης, ο Γιώργος Μπουραντάς, ο Ιωάννης Μπάκας, η Κατερίνα Καλαμιώτη, η Ιώαννα Δαριβέρη, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χαλκίδας Παναγιώτης Καράβας κ.α. καθώς και ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού, του Λιμενικού και της Αστυνομίας.


Με το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας της Αγίας Παρασκευής στους δρόμους της Χαλκίδας και πιο συγκεκριμένα ανέβηκε από την οδό Κώτσου και κατεβαίνοντας τηΒενιζέλου έφτασε στο στρογγυλό της παραλίας, όπου ψάλθηκε η καθιερωμένη δέηση, ενώ πραγματοποιήθηκε ομιλία από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδας.


Παίρνοντας το λόγο ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας κ.κ. Χρυσόστομος, τόνισε τη σημαντικότητα που έχει για την πόλη της Χαλκίδας ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής λέγοντας ότι: «Με λαχτάρα και πόθο η Χαλκίδα και η τοπικοί εκπρόσωποι της πόλης καθώς και ο λαός της τιμά την Αγία Παρασκευή, πολιούχο και προστάτιδα της. Το άγιο εικόνισμα της λιτανεύει μεγαλοπρεπώς στους δρόμους της γραφικής πόλεως μας. Αυτούς τους δρόμους που στις μέρες μας βαδίζουμε με πολύ ιδρώτα, κόπο και αίμα. Μια κατάσταση που παρομοιάζεται με τα λόγια ενός γερμανού ποιητή: «Σέρνω το κάρο μου σε λεωφόρο κεντρική». Σε αυτούς τους δρόμους περπάτησε και η Αγία Παρασκευή. Και μη φανταστείτε ότι ο δρόμος της ήταν εύκολος. Όχι ήταν δύσκολος αλλά όσα υπέφερε τα έζησε μαζί με τον Χριστό. Πάνω σε εκείνη στηρίζουμε την ελπίδα μας, της λέμε ότι τη χρειαζόμαστε μαζί μας και εκείνη μας απαντά ότι «Είμαι εδώ, μαζί σας. Να σας δώσω τη νίκη απέναντι στο θάνατο, να σας δώσω ξανά την ελπίδα».



Καλωσορίζουμε και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη Φιλαρμονική Κέρκυραςπου παρεβρέθηκε και παιάνισε μετέχοντας στη χαρά μας. Ευχαριστούμε φυσικά και τη Φιλαρμονική Χαλκίδας, η οποία είναι πάντα δίπλα μας και μας συντροφεύει με τις όμορφες μελωδίες της, υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Πρόκου. Συνεχίσε ευχαριστώντας, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Λιμενικό, τον Ερυθρό Σταυρό τον Ελληνικό Στρατό, τους Εθελοντές Σαμαρείτες για τη βοήθεια τους κάθε χρόνο, καθώς και τους βουλευτές τους Μητροπολίτες, τους τοπικούς άρχοντες, τους συλλόγους, και τους χριστιανούς που κάθε χρόνο τιμούν τη μνήμη της. Έκλεισε την ομιλία του ευχόμενος: «Χρόνια πολλά και η χάρη της Αγίας Παρασκευής να είναι μαζί σας».


Με το τέλος της δέησης ακολούθησε η επιστροφή της εικόνας στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, με τα βεγγαλικά να φωτίζουν τον ουρανό της Χαλκίδας και τις ταβέρνες και τις καφετέριες της παραλίας να γεμίζουν ασφυκτικά από τον κόσμο που παρέστη στη λιτανεία. Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, ημέρα εορτής της αγίας, θα πραγματοποιηθεί το πρωί Θεία Λειτουργία, ενώ το παζάρι θα «ανοίξει» και επίσημα τις πόρτες του. Τέλος, η Χορωδία της Κέρκυρας θα πραγματοποιήσει συναυλία προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου