Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Πρωτοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στον Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας




Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Επισκόπου των Ιεροσολύμων, τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας η πρωτοχριστιανική θεία Λειτουργία του Αγίου.

Στη θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος πλαισιούμενος από Πρεσβυτέρους και Διακόνους, παρέστησαν δε ιερείς, οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου Λαμίας, μία τάξη μαθητών του 6ου Γυμνασίου Λαμίας με τον Καθηγητή τους κ. Ανδρέα Ιωακείμ και πλήθος πιστών.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφερόμενος στη θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου ετόνισε τον αναβαπτισμό των πιστών μέσα στο πνεύμα της γνησιότητος και του ενθουσιασμού των Χριστιανών των πρώτων αιώνων της Εκ­κλη­σίας που επιτυγχάνεται μέσα από τις ευ­χές, τους ύμνους, το τελετουργικό και τα ιερά Αναγνώσματα της πρώτης αυτής Α­ποστολικής Λειτουργίας, τα οποία εκφράζουν το πνευ­ματικό κλίμα των πρώτων χρι­στιανών και γεμίζουν την ψυχή μας από κατάνυξη μεταδίδοντας την ζέουσα πίστη και την αγία ζωή των πι­στών της πρωτοχριστιανικής εκείνης επο­χής.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού πραγματοποιήθηκε η μηνιαία Ιερατική Σύναξη για τις Αρχιερατικές Περιφέρειες Λαμίας, Θερμοπυλών & Ροδίτσης, Λιανοκλαδίου, Υπάτης, Στυλίδος και Πελασγίας.

Στην Σύναξη έγινε ομιλία από τον Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεώς μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Ζαφείρη με θέμα: «Η εκκοσμίκευσις του Κλήρου». Ο π. Σεραφείμ στην αρχή εξήρε το μεγαλείο της Ιερωσύνης σύμφωνα με τους λόγους του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και ανέφερε από την εθνική παράδοση του λαού μας πως ο ορθόδοξος Έλληνας τιμά τον ιερέα του και σέβεται το ράσο.

Στη συνέχεια τόνισε τον κίνδυνο της εκκοσμίκευσης που βλάπτει το ήθος και την ιερατική συμπεριφορά του κλήρου αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα καθημερινότητας της ζωής του ιερέα μέσα και έξω από το ναό.

Τόνισε επίσης ο εισηγητής βασικές εκφάνσεις του σύγχρονου εκκλησιαστικού βίου βαθιά αλλοιωμένες από την εκκοσμίκευση και κατέδειξε, τέλος, - ως παράδειγμα προς αποφυγή – την εξαχρείωση της χριστιανικής ζωής στην Ευρώπη, η οποία αντιγράφοντας το ήθος και τη συμπεριφορά των εκκοσμικευμένων ποιμένων της, έφτασε στο να υιοθετεί σήμερα όλες τις διαστροφές.

Μετά την εισήγηση ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε τον π. Σεραφείμ για την ομιλία του ετόνισε πως η αποστολή του Ιερέως σήμερα καθίσταται πιο δύσκολη λόγω των πολλών προκλήσεων προς την εκκοσμίκευση και τον συμβιβασμό με νέες περίεργες συνήθειες από τις οποίες απειλούνται και οι λειτουργοί του Θεού. Γι΄ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση, επιμονή στον καθημερινό πνευματικό αγώνα και πίστη στο έλεος του Πανοικτίρμονος Θεού.    

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωτήματα ιερέων, απόψεις και θέσεις, ενώ πριν την αναχώρηση δόθηκαν έγγραφα διοικητικής φύσεως και ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τους εφημερίους για εκδηλώσεις που προγραμματίζει η Ιερά Μητρόπολη στο προσεχές μέλλον.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου