Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Κυριακή του Ασώτου στην Αταλάντη




Στην πόλη της Αταλάντης μετέβη την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ιερούργησε στον καλλιμάρμαρο ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων της πόλεως και ετέλεσε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του αειμνήστου Γεωργίου Μαντά.


Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην παραβολή του Ασώτου τονίσας ότι το μήνυμα του σημερινού Ευαγγελίου είναι ότι ο Θεός Πατέρας μας είναι γεμάτος αγάπη. Δεν είναι μόνο Θεός των δικαίων αλλά και των αμαρτωλών, από τους οποίους περιμένει έμπρακτη μετάνοια και επιστροφή. Όταν είμαστε απελπισμένοι από τις αμαρτίες μας ωφέλιμο είναι να διαβάζουμε την παραβολή του Ασώτου, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.  

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Κορυφαίον γεγονός εις την εν Κύπρω Εκκλησίαν



Του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννου Κ. Διώτη
Θεολόγου και Δημοσιογράφου


Μετά από τον Νέον Εκκλησιαστικόν Καταστατικόν Χάρτην της Κύπρου, ο οποίος φέρει την σφραγίδα του σημερινού δημιουργικού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου της εν Κύπρω Εκκλησίας κ. Χρυσοστόμου Β , με πρωτοβουλίαν και συντονισμόν του ιδίου, ιδρύθη υπό της εν Κύπρω Εκκλησίας Νέα Θεολογική Σχολή της Ορθοδοξίας με κρατικήν νομικήν κάλυψιν. Το γεγονός αυτό είναι πράγματι κορυφαίον και ιστορικόν. Τίθεται δε εις εν πλαίσιον παγκοσμίου εκτάσεως.
Ευρισκόμεθα υπό τον οδοστρωτήρα της αρξαμένης παγκοσμιοποιήσεως και της επιδιωκομένης πανθρησκείας με προγραμματισθείσαν υπό των αοράτων σκοτεινών δυνάμεων την εξαφάνισιν της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Η αθεϊστική προπαγάνδα συστηματοποιείται περισσότερον και οργανώνεται. Αι ηθικαί και πνευματικαί αξίαι υποβαθμίζονται συνεχώς εις παγκόσμιον κλίμακα. Η τρομοκρατία είναι παγκόσμιος απειλή και πληγή. Η ευρυτάτη επέκτασις του Ισλαμισμού θέτει εις άμεσον κίνδυνον την εθνικήν συνοχήν πολλών κρατών. Η απροκάλυπτος διεθνής υποστήριξις του δυσώδους πάθους της ομοφυλοφιλίας απεργάζεται την ηθικήν διαφθοράν κυρίως της νεότητος. Η απειλή ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου δημιουργεί φοβίαν, αστάθειαν και αβεβαιότητα εις τους λαούς. Ειδικώτερον εις την Ορθόδοξον Ελλάδα έχομεν κυβερνήσεις αθέων και απάτριδων, οι οποίοι επιδιώκουν να αποδομήσουν και να ισοπεδώσουν όλα τα ιερά και τα όσια του Ορθοδόξου Ελληνικού Γένους. Ο προορισμός των Θεολογικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης έχει ανατραπή με το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων, ώστε να έχωμεν εις την εκπαίδευσιν και πολλούς αθέους θεολόγους, οι οποίοι δηλητηριάζουν την μαθητιώσαν νεολαίαν. Επισημαίνω ακόμη ότι εις την Θεολογικήν Σχολήν της Θεσσαλονίκης ιδρύεται, ανεπιτρέπτως, Κέντρον Ισλαμικών Σπουδών. Τέλος, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εκ της οποίας απεφοίτησε πλήθος Ελλήνων θεολόγων παραμένει αναγκαστικώς κλειστή επί αρκετάς δεκαετίας.

Η ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ή ΕΛΕΟΣ, ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!





Κάποιος νομικός – όπως μας διηγείται ο ευαγγελιστής Λουκάς – σηκώθηκε και πήγε στον Ιησού με σκοπό να τον πειράξει και να το γελοιοποιήσει, απομυθοποιώντας τον έτσι, σε όσους τον άκουγαν και όσους τον ακολουθούσαν και τον ρώτησε: «Διδάσκαλε τι να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;» Λουκάς 10:25.
   
Από τότε και εφεξής για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια, το νομικό πνεύμα εισχώρησε για τα καλά στην Εκκλησία και την εκπειράζει, αφού ζητάει συνταγολόγια και νόρμες με τα οποία μπορεί τάχα να σωθεί ο άνθρωπος, αφού δεν θα αναλαμβάνει καμιά προσωπική ευθύνη, απολαμβάνοντας την ανευθυνότητα του νηπίου. 

Αρκετοί μάλιστα συνηθισμένοι από άλλες πρακτικές, διαμαρτύρονται αγανακτισμένοι επειδή η Εκκλησία μας, δεν παίρνει θέση για διάφορα «καυτά» θέματα και ζητήματα της επικαιρότητας, όπως κάνουν άλλες Εκκλησίες. 

Και το αστείο της υπόθεσης είναι, πως συνήθως αυτοί που διατυπώνουν αυτές τις αξιώσεις δεν είναι άνθρωποι του λαού, αλλά οι «διανοούμενοι», που φαίνεται πως «τρελαίνονται» και λιγώνονται με την τακτική ορισμένων θρησκευτικών οργανώσεων και σεκτών, που οι ιεράρχες τους ή οι αρχηγοί τους ασκούν τον ρόλο κηδεμονίας των ανηλίκων.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτησεων ιστολογίου